Nieuws

Nieuwe renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen

De Vlaamse regering heeft een renovatieverplichting ingevoerd voor niet-residentiële gebouwen, zoals bedrijfsruimten, kantoorgebouwen en sportcomplexen. 

Advocatenkantoor Antwerpen. Advocatenkantoor. Bemiddeling. Erkend bemiddelaar. Melior.
Share:

Wij herinneren er graag aan dat wie vanaf 1 januari 2022 de nieuwe eigenaar, opstalhouder of erfpachter van een niet-woongebouw wordt dat nog niet voldoet aan de normen, binnen de vijf jaar na het verwerven energetisch zal moeten renoveren.

De volgende maatregelen vormen de basis van de nieuwe renovatieverplichting:

(i) indien de dakisolatie de minimale Rwaarde van 0,75 m²K/W niet behaalt, moet u dakisolatie met een maximale U-waarde van 0,24 W/m²K plaatsen;

(ii) indien enkel glas aanwezig is, moet u dat vervangen door hoogrendementsbeglazing;

(iii) centrale opwekkers voor ruimteverwarming die meer dan 15 jaar oud zijn moet u vervangen, tenzij de installatie voldoet aan de minimale installatie-eisen voor renovatie; en

(iv) koelinstallaties die ouder zijn dan 15 jaar en gebruik maken van koelmiddelen op basis van ozonlaagafbrekende stoffen of een GWPwaarde van minstens 2500 hebben, moet u vervangen door koelinstallaties die geen gebruik maken van deze schadelijke koelmiddelen.

Daarnaast zal een nieuwe eigenaar van een klein residentieel gebouw (maximaal 500 m²) binnen de vijf jaar na het verwerven ook een energielabel C of beter moeten behalen.

Voor grote niet-residentiële gebouwen gaat de regering nog een stap verder: vanaf 1 januari 2023 moeten nieuwe eigenaars binnen de vijf jaar na het verwerven over een minimaal aandeel hernieuwbare energie van 5% beschikken.

Bovenstaande renovatieverplichting kadert in de Vlaamse renovatiestrategie.