Nieuws

Werden uw factuurvoorwaarden al aangepast? Vanaf 1 september 2023 nieuwe wetgeving voor niet of te laat betaalde facturen!

De Kamer keurde eerder dit jaar een regeling goed die consumenten beter moet beschermen wanneer zij een factuur niet of te laat betalen. De nieuwe regel geldt voor facturen van diensten en goederen.

Share:

Het doel van die regelgeving zou zijn om te vermijden dat consumenten in een negatieve schuldenspiraal zouden terechtkomen omwille van hoge verwijlintresten en invorderingskosten.

Bedrijven zijn verplicht om hun contractvoorwaarden aan te passen aan de nieuwe wet. Doen zij dit niet, dan bestaat het risico dat zij niets meer van de extra kosten zullen kunnen recupereren wanneer zij wanbetalers tot betaling aansporen… Deze extra kosten worden vanaf 1 september 2023 geplafonneerd. Zo mag voor een onbetaalde schuld van 150 euro de schadevergoeding hooguit 20 euro bedragen. Die grens wordt opgetrokken naar 90 euro voor een schuld van 1.000 euro.

De nieuwe regeling geldt vanaf 1 september 2023 voor nieuwe contracten, met een overgangsperiode tot 1 december 2023 voor bestaande contracten. Tegen die tijd dienen bedrijven hun contractvoorwaarden en algemene voorwaarden aan de nieuwe wetgeving aangepast te hebben.

Voor meer informatie kan u ons steeds bellen op 03/246.40.00, of mailen op info@meliorlaw.be. Neem zeker ook eens een kijkje op onze website: www.meliorlaw.be of kom eens langs voor een kop koffie in ons prachtige kantoor te Mortsel (met parking).